Makroelementy w diecie to pierwiastki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Bez nich dochodzi do zaburzeń funkcjonowania. Niedobór każdego z nich wpływa niekorzystnie na zdrowie, wytrzymałość oraz funkcjonowanie organizmu. Przyjmuje się, że makroelementy są składnikami, których zapotrzebowanie dzienne wynosi więcej niż 100 mg. Każdy z nich spełnia inną rolę. Ich obecność jest zatem niezbędna.
Większość makroelementów w organizmie człowieka pochodzi z optymalnie zbilansowanej diety. I choć powiedzenie: „jesteś tym co jesz” jest tu mocno przesadzone, to niektóre pierwiastki będące makroelementami są odpowiedzialne zarówno za rozwój, jak i dobrą kondycję organizmu. Najważniejsza jest zbilansowana dieta. To dzięki właściwemu jedzeniu dostarczamy organizmowi niezbędnych składników. Ilość makroskładników w różnych rodzajach diety może się różnić. Wynika to ze zróżnicowanego zapotrzebowania organizmu. Inne bowiem wymagania stawiać będziemy diecie dla sportowca, inne dla osób prowadzących statyczny tryb życia. Nie mniej, każda dieta powinna zawierać wymaganą ilość makroskładników. To jest bowiem sposób na właściwe odżywianie. To właśnie w ten sposób gwarantujemy sobie zdrowie, wytrzymałość i doskonałą pamięć.
Brak makroskładników w diecie prowadzić może do poważnych powikłań. Najważniejszy jest etap wzrostu organizmu. Wtedy bowiem zapotrzebowanie na te pierwiastki jest największe. Niedobór niektórych z nich prowadzić może do osłabienia kości i nieprawidłowego ich wzrostu. Nie mniej ważna jest rola makroelementów w życiu dorosłego człowieka. Ich brak prowadzić może do pogorszenia wydolności organizmu. Objawiać się to może szybkim zmęczeniem, słabszym wzrokiem i innymi dolegliwościami. Długotrwały brak dostarczania makroelementów w konsekwencji prowadzić może do ciężkich chorób, a nawet przedwczesnej śmierci. Stąd istotne jest to co jemy. Makroelementy powinny być częścią składową każdej diety. Bez względu na wiek i etap rozwoju człowieka.
Niektóre pierwiastki chemiczne są dla organizmu człowieka niezwykle ważne. Makroelementy, które powinniśmy dostarczać w diecie odpowiadają bowiem za zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie człowieka. Poniżej lista niezbędnych składników, których brak może spowodować poważne problemy.
Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym w ciele człowieka. Odpowiada za rozwój kości i szkliwa. Odpowiednia ilość wapnia w diecie wzmacnia kościec na każdym etapie życia człowieka. W wieku dziecięcym odpowiada za prawidłowy wzrost. Wapń ma też swój udział w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Odpowiada też za jej właściwe krzepnięcie. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w organizmie reguluje właściwe kurczenie się mięśni i rytm serca. Pomaga wchłaniać witaminę B12. Najważniejszy z makroskładników dostarczymy z dietą złożoną z serów, mleka i jaj, roślin strączkowych i ziemniaków. Dużą ilość pierwiastka znajdziemy w burakach i kapuście. Zawierają go także ryby oraz orzechy.
Magnez jest odpowiedzialny za wiele procesów zachodzących w naszych organizmach. Ma swój udział w budowie zdrowych i silnych kości. Odpowiada za utrzymanie właściwej temperatury ciała. Wpływa na wzrok. Reguluje przemianę materii i wchłanianie wapnia. Ma właściwości przeciwstresowe. Opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zawału serca. W diecie makroskładnik w postaci magnezu dostarczamy wraz z kaszą gryczaną i jęczmienną, roślinami strączkowymi oraz produktami pełnoziarnistymi. Magnez to także składnik czekolady, kakao oraz szpinaku.
Odpowiada bezpośrednio za gospodarkę wodną organizmu. Reguluje pracę mięśni. Ma swój udział w wielu procesach na poziomie komórkowym organizmu. Pośrednio wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. W diecie makroskładnik w postaci potasu dostarczamy wraz z warzywami: brukselką, marchwią, kapustą i ziemniakami. Dużo potasu zawierają też morele, daktyle, orzechy awokado i banany.
Jest niezbędny w organizmie człowieka. Jest składnikiem płynów ustrojowych. Wpływa na prawidłową pracę mięśni i nerwów. Odpowiada za właściwą gospodarkę wodną w ciele człowieka. Jego nadmiar może jednak prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. W diecie ten makroskładnik dostarczany jest wraz z solą.
Odpowiada bezpośrednio za prawidłową budowę kości. Bierze udział w wielu procesach wewnątrz organizmu. Jednym z nich jest prawidłowe spalanie glukozy. Fosfor jest też składnikiem zębów. Jego niedobór prowadzi do krzywicy. Makroelement dostarczany jest z dietą w postaci produktów mlecznych, mięsa – zwłaszcza wątroby, ryb i jaj. Znaleźć go też można w warzywach: marchwi, grochu i fasoli.
Choć w dużej ilości jest śmiertelnie trujący, chlor odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Przede wszystkim reguluje właściwą gospodarkę wodną. Odpowiada za prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz wytwarzanie kwasu solnego w żołądku. Tym samym wspiera trawienie. Chlor jako makroskładnik w diecie dostarczamy z żółtymi serami i wędlinami. Dużą jego ilość zawiera sól kuchenna.
Zbilansowana dieta dostarcza codziennie optymalne ilości makroskładników. To ważne! Brak któregokolwiek w konsekwencji prowadzi do zmęczenia i małej wytrzymałości organizmu. Obniża się nie tylko wydajność, ale i odporność. W dłuższej perspektywie brak makroskładników w codziennej diecie skutkować będzie zaburzeniami w funkcjonowaniu. W drastycznych przypadkach nawet zgonem. Warto przy tym zauważyć, że catering pudełkowy Green-Box zawiera optymalną ilość makroelementów w każdej diecie. Menu jest bowiem układane przez wykwalifikowanych dietetyków. Użyte do przygotowania potraw składniki w 100% pokrywają zapotrzebowanie organizmu. Bez względu na rodzaj i kaloryczność diety. Catering dietetyczny Green-Box zawsze stawia na właściwe odżywianie. A to podstawa naszego zdrowia.