Marzec, rok 2020 i życie każdego z nas zmienia się od zaraz. Ludzie sieją panikę, boją się przed nieznanym, wchodzi nakaz zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej, szkoły podstawowe, przedszkola, szkoły średnie, każde placówki oświatowe przestają działać i wchodzą w tryb zdalny.
Koronawirus – winowajca tego całego zamieszania na kuli ziemskiej. Koronawirus czy też SARS-CoV-2 należy do rodziny Coronaviridae, która obejmuje zoonotyczne wirusy występujące u ptaków i ssaków. Objawami zakażenia koronawirusem są: gorączka, osłabienie i uczucie rozbicia, duszności, kaszel i trudności w oddychaniu – jak państwo pamiętacie byliśmy bombardowani tymi informacjami z telewizji, radia, gazet. Zrobiło się po prostu groźnie, restauracje zaczęły upadać, lokalne firmy, nawet duże sieci produkcyjne. Skupmy się na jedzeniu, które jest jedną z niezbędnych rzeczy do przeżycia. Jak widać zagrożenie koronawirusem jest realne, co więc jeść aby trochę pomóc swojemu organizmowi i zwiększyć swoją odporność? Pamiętajmy jednak, że nie powinno to stanowić głównej ochrony przed wirusem, najważniejszą metodą jest ta zalecana przez rząd – środki ochrony osobistej (maseczki, mycie rąk, dystans).
Odpowiedź jest prosta i jednoznaczna – oczywiście, że tak, dlatego w czasie krajowej pandemii w Polsce wzrósł odsetek osób, które skusiły się i korzystają z tego rodzaju dostarczania żywności do organizmu. Aktualnie nie ma żadnych dowodów na to, że żywność może być źródłem zakażenia COVID-19, ponadto Światowa Organizacja Zdrowia mówi, że nie ma konieczności dezynfekowania opakowań, w której znajduje się żywność, ale nie zapominajmy o jednej jasnej zasadzie: myjemy ręce przed posiłkiem i po dotknięciu opakowania. Jak mówi rozporządzenie dotyczące gastronomii: „Obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji. Możliwa jest jedynie realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie.” Dlaczego tak? Bo w takiej sytuacji nie dochodzi do bezpośredniego kontaktu nadawcy z odbiorcą co znaczenie zmniejsza ryzyko zarażenia się wirusem, a właśnie w taki sposób działają firmy oferujące usługi diety pudełkowej – kurier zostawia pudełka pod drzwiami, a Ty odbierasz je kiedy masz taką możliwość, płatności dokonujesz przelewem, wszystko da się uzgodnić z firmą, z której skorzystasz.
Jeśli skorzystasz z takiej możliwości nie będziesz musiał chodzić do sklepu tak często, jak gdybyś musiał gotować dla siebie obiad, śniadanie czy kolację, składniki przecież same się nie wybiorą i za siebie nie zapłacą, więc nie będziesz narażał swojego zdrowia poprzez pójście w miejsce publiczne, gdzie zazwyczaj jest dużo ludzi. Jak przeczytałeś wyżej wiesz, że sposób żywienia to kluczowy składnik odporności, dieta pudełkowa zapewni Ci zbilansowany jadłospis każdego dnia, co jest istotnym czynnikiem w zakresie dbałości o ową odporność, lecz nie tylko o nią chodzi. Wraz z przedłużaniem się okresu kwarantanny, gdzie każdy z nas ograniczył ruch, siedział w domu co spowodowało przybraniem masy u wielu ludzi. Niektórzy zajadają stres, inni jedzą z nudów – a tych nie brakowało, gdy rząd odebrał nam rozrywki typu: wyjście ze znajomymi, wspólne bieganie, czy piknik na świeżym powietrzu, niektórzy stali się leniuszkami. Ponadto, gdy jemy, w naszym mózgu wytwarza się substancja, która prowadzi do poczucia szczęścia, jak tu się nie oprzeć takiej możliwości w tak trudnych czasach?
Przeczytaj również: Czy schudnę na diecie pudełkowej?
Tu z pomocą zrzucenia zbędnych kilogramów, dostarczenia niezbędnych witamin, składników pokarmowych, makro i mikroelementów przychodzi catering dietetyczny – można dostosować sobie liczbę kalorii, co za tym idzie być na deficycie kalorycznym co z kolei prowadzi do chudnięcia. Nadmiar kilogramów bardzo źle wpływa na nasze zdrowie – nadmiernie obciąża organizm – powoduje problemy z kręgosłupem i uszkodzenie stawów. Może być przyczyną cukrzycy i chorób serca. Powoduje też inne, równie niebezpieczne, dolegliwości. Kwarantanna może sprzyjać zmianom, również tym na lepsze, ludzie znajdują czas na refleksję, decydują się, że może to adekwatna pora na to, aby pójść drogą zdrowego odżywiania. Kolejnym plusem korzystania z pudełkowej diety w czasie kiedy na świecie panuje wirus jest oszczędzenie czasu. Część z nas musiała przejść na tryb pracy online, nie wszyscy jednak są na tyle obeznani, aby bez większych problemów korzystać z różnych programów, wiedzieć jak włączać, wyłączać pewne funkcję, wykonywać zadania, edytować, a jeść trzeba tak jak i pracować.
Większość Polaków (58%) poświęca na gotowanie od 45 minut do 1,5 godziny dziennie, nasza mentalność sprowadza nas do tego, że lubimy jeść domowe posiłki, takie, które przypominają nam smaki dzieciństwa czy słynne słowa „ziemniaczki zostaw, ale mięsko zjedz”, nie zawsze jednak jest na to czas. Nauczenie się pracować online bywa długotrwałe, praca często przeciąga się długimi godzinami, wówczas możemy skorzystać z jednej z ofert Green Box, przy czym nie rezygnować z domowych smaków. Jak? Już spieszę z wyjaśnieniem – dieta „jak u mamy” to jeden z sześciu wariantów diet, posiłki, które są w tej ofercie komponowane są z tradycją naszych mam i babć, smaki są domowe a przy tym dobrze zbilansowane, zdrowe z nutką nowoczesności. Jakich dań możesz się tam spodziewać? Serek wiejski ziołowy z chlebem, czekoladowa gryczanka z porzeczką i cynamonem czy zupa pomidorowa z ryżem. Dostępna jest opcja 3 lub 5 posiłków: 1000 kcal, 1400 kcal, 1800 kcal, 2200 kcal to warianty kaloryczne jakie możesz sobie wybrać, wybór jest szeroki, wiemy, że okres korony to nie najlepszy czas dla portfelów klientów, gdy wybierzemy zamówienie na okres 10 dni uzyskamy aż 5% zniżki za długość zamówienia, jeśli jednak nie jesteś pewny, dzień testowy na ciebie czeka, również z kolejną zniżką, tym razem aż 30%! Dieta pudełkowa pozwoli Ci również na regularną konsumpcję posiłków, to zagwarantuje utrzymanie energii na najbardziej optymalnym poziomie a wydajność naszego organizmu się nie obniży, będziemy mieli siłę na codziennie czynności, pracę, rozrywkę. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale bez obaw, jedzenie zazwyczaj dostarczane jest w godzinach porannych jak i popołudniowych, co jeszcze bardziej wpływa na regularne jedzenie.
Jak widzisz wszystko to jest w trosce, o to aby chociaż ten aspekt nie uległ zmianom w Twoim życiu, abyś mógł zawsze jeść smacznie, zdrowo a przy tym wzmacniać swój organizm. W czasach pandemii wybór cateringu dietetycznego jest naprawdę słusznym wyborem: nie pomagamy wirusowi przemieszczać się, pomimo codziennej izolacji jemy zdrowo i odpowiednią ilość kalorii – posiłki przygotowywane są ze świeżych składników, możemy dalej realizować swoje wcześniej założone cele np. sportowe, jadłospis wówczas jest jedną z najważniejszych części do osiągnięcia dobrych wyników.