Pierwsze kroki z dietą pudełkową
Zacznijmy od tego co to w ogóle ta cała dieta pudełkowa i dla kogo ona jest przeznaczona. Catering pudełkowy polega na otrzymywaniu od firmy wybranej ilości posiłków przygotowanych na cały dzień, zależnie od tego jaki wariant wybierzemy – często firmy oferują trzy, cztery lub nawet pięć posiłków dziennie, wszystko zależy od preferencji klienta i rodzaju jadłospisu.
Nazwa owej diety wzięła się z formy, jedzenie jest pakowane w pudełka i dowożone do klienta, ale w jakich godzinach? To już zależy od firmy, najczęściej jednak jedzenie dowożone jest rano i wieczorem – w weekendy i święta większość placówek nie oferuje dostaw, więc posiłki dostarczane są np. w piątek. Dla kogo jest przeznaczony ten catering? Zasięg tego dla kogo jest to przeznaczone jest szeroki, bo skorzystać z takiej usługi może każdy! Jest to pomocne narzędzie gdy chcemy odpokutować te wszystkie zjedzone ciasteczka w piątkowy wieczór i zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ale nie jest to tylko dla osób odchudzających się. Lekkie skorygowanie swojej wagi lub jej utrzymanie – w tym wszystkim możesz otrzymać pomoc w postaci cateringu pudełkowego, jeśli jesteś wegetarianinem, jesteś na diecie ketonowej lub aktywnie uprawiasz sport w większościach firm znajdziesz coś dla siebie. Dieta pudełkowa jest bardzo popularna wśród gwiazd oraz celebrytów, ze względu na wygodę, brak czasu i wiele innych czynników. Na co zwrócić uwagę, jeśli zdecydowałeś się na zamówienie takiego cateringu?
Kilka dobrych zasad na dobry wybór cateringu
Mały dekalog dla pudełkowego świeżaka.
- Zapoznaj się z regulaminem danej firmy, znajdziesz go na ich oficjalnej stronie bądź na jakimkolwiek z social mediów, dlaczego to ważne? W nim znajduje się regulamin dostaw i zasady przetwarzania czy przechowywania danych osobowych klientów. Ponadto jest tam wyjaśnione jak przebiega proces zapłaty za usługi, jakie prawa zastrzega sobie firma czy po prostu to, że gdy mamy jakąś nietolerancję czy schorzenie, które uniemożliwia nam przyjmowanie pewnych składników spożywczych i nie zawiadomimy o tym zakładu – Firma nie ponosi konsekwencji prawnych.
- Sprawdź czy nad menu swoją piecze trzyma dietetyk. Dieta nie tylko wpływa na samopoczucie czy wygląd, ale również na nasze zdrowie, a to już poważna sprawa. Dietetyk to specjalista, który zajmuje się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka. Zajmuje się racjonalnym i zbilansowanym żywieniem, czyli dostarczającym wszystkich niezbędnych składników odżywczych zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych, dlatego tak ważny jest jego udział w tym wszystkim. Klient powinien czuć się bezpiecznie, powinien być pewny tego, że trafił w dobre ręce a co mu to zagwarantuje jak nie profesjonalista od żywienia?
- Uczulenia na wszelkiego rodzaju alergeny, sprawdź czy firma oferuje wykluczenie pewnych produktów z diety, które mogłyby zagrażać poważnie twojemu zdrowiu czy życiu. Często za taką usługę nie trzeba dodatkowo płacić, coraz częściej normalizuje się w tej branży nietolerancje na jakieś składniki itp.
- Różnorodny jadłospis. Nawet z własnego doświadczenia jak i doświadczenia moich znajomych mogę stwierdzić jedno – gdy posiłki powtarzają się naprawdę często tracimy chęć do trzymania się diety, częściej kusi nas aby sięgnąć po dodatkowe smakołyki- dopada nas poczucie monotonii co na pewno nie sprzyja diecie.
- Pochodzenie składników z których przyrządza się potrawy, to jeden z kluczowych aspektów, aby Twoje danie było po prostu dobre. Mięso z niewiadomego źródła, warzywa, które leżały już tyle w swoim magazynie, że zaczęły prowokować procesy biologiczne do swojej aktywacji czy owoce, które są przechowywane nieodpowiednio. Zakład powinien wybierać produkty dobrej jakości a potem powinien jest przechowywać je tak jak należy np. mięso najlepiej przechowywać w lodówce, w foliowym woreczku lub na talerzu przykrytym folią spożywczą. Najlepsza temperatura dla niego to 2°C. Świeże mięso zachowuje świeżość w lodówce przez około trzy dni. Mielone mięso przechowujemy najkrócej – maksymalnie kilka godzin, najlepiej jednak użyć mięso zaraz po zmieleniu, owoce i warzywa z reguły wolą temperatury poniżej 15C, z wyjątkiem egzotycznych, które lepiej przechowywać w temperaturach nie niższych niż 10C, produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej trzymać je po prostu w szafkach kuchennych – jak widzimy tych zasad jest naprawdę dużo, a to tylko niektóre z nich.
- Opinie i informacje o danej firmie. Możesz uzyskać je od np. swoich znajomych, którzy skorzystali z usług świadczących przez daną firmę. Najłatwiejszym sposobem jest po prostu poszukanie takowych informacji w Internecie wpisując np. „opinie o cateringu dietetycznym firmy…(podaj nazwę)” lub poszukanie na głównej stronie – Niektóre zakłady mają oddzielną strefę w której użytkownicy mogą umieszczać swoje wykreowane opinie na temat pracy, jakości, smaku potraw, jakie oferuje dany zakład.
- Porównanie. Nie rzucaj się od razu na jeden wariant, poszukaj, porównaj stawki cenowe, co oferuje dana firma, czy rodzaje jadłospisów jakie nam proponują odpowiadają naszym potrzebom, jak to zrobić? Możesz najzwyczajniej w świecie po kolei porównywać usługi świadczące w twoim mieście lub istnieje opcja skorzystania z różnego rodzaju porównywarek w Internecie.
- Skorzystaj z tzw. Dnia testowego. Jest to jednodniowy zestaw na cały dzień. To pozwala sprawdzić czy odnajdziesz się w tym wszystkim, czy odpowiada Ci smak, ilość, zapakowanie, czas dostawy. Jest to z pewnością spore ułatwienie i „liźniecie” tematu.
- Upewnij się, że w propozycjach od danej placówki, znajdziesz to czego potrzebujesz, czyli zestawu, który pozwoli ci osiągnąć wcześniej założony cel – schudnięcie tych ikonicznych „pięciu kilogramów”, utrzymanie wagi, pozostania lub spróbowania diety takiej jak ketogenna, wegetariańska, wegańska. Często są to podstawowe rodzaje diety oferowane przez zakłady jednak zawsze należy się upewnić. Jednym z aspektów jest również to, czy nie zostajemy oszukani na liczbę kalorii. Zdarza się tak, bardzo rzadko, ale jednak, że firmy obniżają lub zawyżają kaloryczność, niedokładnie wyliczają ilość kalorii w danym posiłku. Dlaczego trzymanie kalorii jest takie ważne? A to dlatego, że gdy do naszego organizmu trafia za dużo jedzenia (co za tym idzie trafia nadwyżka kalorii) zostaje odkładana tkanka tłuszczowa, czyli zmora osób będących na diecie odchudzającej – wówczas nie widać efektów i tracimy zapał do dalszego gubienia kalorii. Dostarczanie mniej kalorii może przeszkadzać osobom, które uprawiają sport i muszą dostarczać pewne ilości energii, aby budować zdrową masę mięśniową. Jak sprawdzić, czy nie zostajemy oszukani? To bardzo trudne, możemy zasięgnąć opinii osób, które się na tym znają lub na własną rękę szukać jakiś informacji na temat jakiegoś dania, lecz po co korzystać z usług nieprofesjonalnej firmy? Wybierajmy tą, która oferuje pełną profeskę!
Najczęstsze pytania w związku z dietą pudełkową.
- Czy mogę wybrać sobie to co będę jeść? Niestety nie, w przypadku większości firm specjalizujących się na tym obszarze nie oferuje czegoś takiego, ale niektóre firmy umieszczają informacje o tym co będzie dostarczone, dzień wcześniej na swojej stronie internetowej.
- Czy mając jakieś alergię mogę skorzystać z cateringu? Tak jak pisałam wyżej, większość firm oferuje wykluczenie z diety składników niepożądanych przez klienta.
- Kiedy zobaczę efekty stosując dietę pudełkową? Tutaj sprawa nam się rozszerza, Twoje wyniki nie są zależne jedynie od diety. Czynniki, które również na to wpływają to: sen, aktywność fizyczna, która powinna odbywać się przynajmniej 60 minut, minimum 2-3x w tygodniu, czy poza pudełkami nie podjadasz czegokolwiek a tym bardziej produktów słodzonych czy słodyczy (warto jednak wspomnieć o tym, że jeśli czujesz się głodny na owej diecie to może warto po prostu zwiększyć kaloryczność).
- Co jeśli nie wiem jaką kaloryczność diety wybrać? Możesz skonsultować się z dietetykiem firmowym, jeśli istnieje taka możliwość. Pamiętaj: w Internecie dostępne są kalkulatory zapotrzebowania kalorycznego, wystarczy tam podać swój wiek, wagę, wzrost oraz aktywność fizyczną a kalkulator sam wyliczy nam ile kalorii powinnyśmy jeść codziennie, w zależności od tego czy chcesz schudnąć czy przytyć należy zaniżyć lub podwyższyć ilość dostarczanych kalorii.
- Czy jeśli zamówię opcję 1000 kcal to schudnę szybciej? Mam 180 cm wzrostu, jestem mężczyzną i ważę 82 kg. Na początku waga poleci w dół bardzo szybko – to fakt ale równocześnie pułapka, jedzenie tak małej ilości kalorii powoduje to, że z czasem rzucimy się totalnie na wszystko, nieważne czy to słodycze, dania pełnowartościowe czy fast foody, będziesz bardzo osłabiony – co za tym idzie nie będziesz miał siły na trening, znacznie spowolnisz swój metabolizm i przestaniesz chudnąć, starajmy się robić wszystko z głową, szczególnie jeśli chodzi o nasze zdrowie.
Podsumowanie
Jeśli będziemy trzymać się dekalogu wyżej z pewnością wybierzemy dobry catering. Gdy sprawę diety mamy z głowy nasuwa się jak wytrzymać psychicznie na diecie? Postaw sobie cel i idź do niego małymi kroczkami, nikt od razu Ameryki nie podbił. Waż się – jeśli zauważysz, że to co robisz daje efekty jasnym jest, że załapiesz większą motywację do działania, będziesz z siebie dumnym co daje paliwo na dalsze utrzymanie diety i robienie treningów. Planer – jest to cudowny sposób na dodatkową motywację, odhaczając kolejny trening i dzień diety poczujesz, że wszystko jest w twoich rękach i to co robisz jest dobre. Miej świadomość, że gdy zjesz coś nadprogramowo raz na jakiś dłuższy okres czasu nic się nie dzieje, nie każ siebie za to, jesteśmy tylko ludźmi, popełniamy błędy. Gdy jednak za Chiny nie potrafisz wytrwać w swoim postanowieniu, skontaktowanie się z psychologiem nie jest żadnym powodem do wstydu, możliwe, że po prostu przyczyna leży gdzieś głębiej w zakamarkach twojego umysłu.